







Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai
Kava, ko gero, yra populiariausias gėrimas pasaulyje. Ją galima gerti su pienu, ar pasiskaninant šokoladu, citrina. Tačiau vieni populiariausių kavos priedų laikomi sirupai, galintys neatpažįstamai pakeisti įprastą kavos skonį.
Priedų prie klasikinės juodos kavos mada gimė XVIII amžiuje Rytuose. Tai buvo įvairūs prieskoniai: cinamono lazdelės, vanilė, smulkinti migdolai. Jie suteikdavo gėrimui rafinuotas natas. Europoje kavos kartumas buvo švelninamas pienu, o pasaldinama – medumi. Kava Pietų Amerikoje buvo derinama su stipresniais gėrimais – romu, viskiu ir likeriu. Klasikinis Espresso ir Americano turi puikų skonį. Įvairių skonių sirupai praturtina gėrimą naujais aromatais ir sušvelnina lengvą kartumo ar rūgštumo poskonį, kuris kartais jaučiasi kavos puodelyje.
Juk kartais norisi išbandyti kažką naujo, paįvairinti savo kasdienybę, nusistovėjusią rutiną, ar pradžiuginti savo artimuosius mielomis staigmenomis. Sirupai kavai puikiai tiks tiek įnešant kažką naujo į savo gyvenimą, tiek maloniai nustebinant savo draugus.
Pagrindinės kavos su sirupais gaminimo taisyklės
Ruošiant kavą su sirupu, būtina atsižvelgti į tai, kad sirupai turi savitą skonį. Todėl itin svarbu išlaikyti tam tikras proporcijas: Espresso puodeliui paruošti rekomenduojama maždaug 5 ml sirupo (1 šaukštelis), Americano 10 ml (2 šaukšteliai), Cappuccino ar kavos su pienu porcijai 15-20 ml sirupo (3-4 šaukšteliai), Latte gėrimui 20 ml (4 šaukšteliai), vienai kavos kokteilio porcijai – iki 30 ml sirupo (6 šaukšteliai).
Populiariausi kavos sirupai
Kava su sirupu – jau daug metų besitęsianti tendencija. Priklausomai nuo ekstrakto, sirupo skoniai gali būti klasifikuojami taip:
vaisinis sirupas (citrina, apelsinas, laimas, vyšnia, obuolys, avietė, braškė, bananas, melionas);
gėlių sirupas (jazminas, levanda);
prieskonių sirupas (cinamonas, imbieras, kardamonas, vanilė, anyžius);
sirupas su alkoholinių gėrimų skoniu (mojito, džinas, sangria, amaretto);
desertinis sirupas (tiramisu, meduoliai, karamelė, šokoladas);
riešutinis sirupas (graikiniai riešutai, migdolai, lazdyno riešutai);
žolelių sirupas (mėtos, citrinžolės, rozmarino, čiobrelių).
Kai kurių skonių populiarumas gali keistis skirtingais metų laikais. Pavyzdžiui, vasaros sezonu populiarėja vaisių skoniai, o žiemos – prieskoniai ir desertiniai sirupai. Klasikiniais laikomi vanilės, karamelės, šokolado, taip pat cinamono ir lazdyno riešutų sirupai. Jie pabrėžia kavos skonį, suteikdami jai neįkyrų saldumą ir malonų poskonį.
Galima būtu išskirti sekančius populiariausius kavos sirupus:
Amaretto sirupas. Lengvas abrikosų skonis su karčiųjų migdolų natomis padaro kavos gėrimą originaliu.
Vanilės sirupas. Kava su vanile – šiuolaikinio kavos meno klasika. Dėl saldaus vanilės skonio gėrimas tampa lengvas ir turi malonų poskonį. Vanilės sirupas, įpiltas į gėrimą pagamintą iš arabikos pupelių, sušvelnins ryškų kavos rūgštumą.
Karamelės sirupas. Šis sirupas pilamas į kavą jau labai ilgą laiką. Jis suteikia gėrimui saldų skonį, neutralizuoja kavos pupelių rūgštumą ir kartumą.
Migdolų sirupas. Migdolų sirupas labai specifinis, su subtiliomis riešuto natomis.
Lazdynų riešutų sirupas. Alternatyva tiems, kurie nemėgsta migdolų skonio. Gilus ir sodrus riešutų skonis su lengvomis vaisinėmis natomis pagardins ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų kavos gėrimą.
Šokoladinis sirupas. Šis sirupas padeda sušvelninti kavos stiprumą. Šokolado skonis apgaubia ir šildo, todėl sirupas ypač mėgstamas vėsiuoju metų laiku.
Geriausi deriniai su klasikiniais kavos gėrimais
Jei norisi pagerinti kavos su pienu ar grietinėle skonį, galite naudoti karamelės sirupą. Espresso ir Ristretto tradiciškai pasirenkama šokolado arba karamelės skonį. Mokai puikiu pasirinkimu laikomas šokolado sirupas. Kaip jau buvo pasakyta ankščiau sirupai sušvelnina Robustos kartumą ir užmaskuoja Arabikos rūgštumą. Taip Robustos kartumą efektyviai maskuoja amaretto, cinamono, migdolų sirupai. Arabikos rūgštumą sušvelnina riešutų, šokolado ir vanilės koncentratai. Žemiau pateikti keli sirupų deriniai su klasikiniais kavos gėrimai.
Espresso su sirupu
Norėdami paruošti Espresso su sirupu, į puodelio dugną supilkite 5 ml šokolado arba riešutų sirupo. Tuomet Espresso kavą paruoškite puodelyje su sirupu (jei kavą ruošiate turkiškame ibrike ar French press kavinuke – perpilkite ją į puodelį su sirupu). Išmaišykite.
Karštas Latte su sirupu
Norėdami paruošti karštą Latte su sirupu įpilkite 20 ml karamelės arba vanilės sirupo į stiklinę. Tuomet plona srovele atsargiai supilkite šiek tiek pašildyto pieno. Išplakite antrąją pieno porciją ir supilkite putas į stiklinę. Paruoškite stiprios kavos. Atsargiai supilkite į stiklinę, tarp pieno ir pieno putos turi susidaryti sluoksnis. Papuoškite šokolado drožlėmis. Pateikite gėrimą su šiaudeliu.
Šaltas Latte su sirupu
Norėdami paruošti šaltą Latte su sirupu, paruoškite kavą, įpilkite 20 ml karamelės arba vanilės sirupo ir gerai išmaišykite. Į stiklinę sudėkite ledo kubelius, įpilkite 70 ml šalto pieno ir paruoštos kavos su sirupu.
Cappuccino su sirupu
Norėdami paruošti kapučino su sirupu, į puodelio dugną supilkite 15 ml karamelės arba vanilės sirupo sirupo. Tada ruoškite kavą puodelyje (jei kavą ruošiate turkiškame ibrike ar French press kavinuke – perpilkite ją į puodelį su sirupu). Išmaišykite. Įpilkite pieno ir pieno putos.
Kava su sirupu puikiai dera su kruasanais, pyragais su uogomis ar vaisiais, ledais. Svarbu suprast, kad pateiktos rekomendacijos dėl kavos ir sirupų derinių yra tik rekomendacijos.
Kaip laikyti kavos sirupus namuose
Jei laikomas netinkamai, sirupas gali greitai sugesti ir prarasti ankstesnę konsistenciją bei skonį. Norint, kad sirupas išsilaikytų ilgą laiką, reikia laikytis tam tikrų sąlygų ir veiksnių. Uždarytas naujas produktas gali būti laikomas nuo 12 iki 36 mėnesių, priklausomai nuo paruošimo technologijos ir specialių priedų. Atidarius – maksimalus terminas per kurį pageidautina suvartoti sirupą yra 40 dienų (kambario temperatūroje). Jei po atidarymo produktas laikomas šaldytuve, naudojimo laikotarpis gali būti pratęsiamas iki šešių mėnesių.
Norint išsaugoti visas sirupo savybes ir kokybę laikant namuose, turi būti sudarytos šios sąlygos:
Temperatūra – nuo 0℃ iki +22℃;
Nėra tiesioginių saulės spindulių;
Sandari pakuotė.
Be šių rekomendacijų, yra keletas sąlygų, kurias svarbu nepažeisti:
Sirupų negalima laikyti žemesnėje nei -5°C ir aukštesnėje kaip 22°C temperatūroje;
Ilgai palikti atidarytus butelius;
Užšaldyti sirupą.
Kiekvienas iš mūsų gali išsirinkti tik jam labiausiai tinkamą sirupą ir mėgautis savitu gėrimo skoniu. Su sirupu gaminamas kavos gėrimas - puiki galimybė eksperimentuoti! Skanių atradimų!
Susiję įrašai

Kavos įdomūs faktai, apie kuriuos tikriausiai net nežinojote
Vieni negali pradėti ryto be puodelio “tiesiog” juodos kavos, kažkas po pietų mėgsta išgerti Espreso, kiti pertraukos metu renkasi Cappucc...Skaityti daugiau

Moka yra vienas garsiausių kavos virimo aparatų. Kaip pasigaminti kavą Moka kavinuke
Istorija Moka turi ilgą istoriją. Kavos gaminimą Moka arba geizeriniame kavinuke principą 1833 metais užpatentavo britas Samuelis Parkeri...Skaityti daugiau

5 populiariausi kavos gėrimai
Kava – vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Su kava pradedamas rytas ir baigiasi pietus, kartais jinai būna vakaro dalimi. Mes išrin...Skaityti daugiau

Gal kavos puodeliui į Afriką?
Kavos gurmanai pametę galvas keliauja į Afriką ieškodami naujų ir dar neišragautų kavos pupelių derinių. Tai nestebina, nes Afrika – ne ti...Skaityti daugiau






