Moka yra vienas garsiausių kavos virimo aparatų. Kaip pasigaminti kavą Moka kavinuke

  admin  

  KAVA96 BLOGO ĮRAŠAI

Moka yra vienas garsiausių kavos virimo aparatų

Istorija

Moka turi ilgą istoriją. Kavos gaminimą Moka arba geizeriniame kavinuke principą 1833 metais užpatentavo britas Samuelis Parkeris. Jo versija savo išvaizda praktiškai nesiskyrė nuo šiuolaikinių Moka kavinukų. Parkerio kavinukas turėjo dvi talpas (vandeniui ir paruoštam kavos gėrimui), filtrą maltai kavai ir degiklį. Šis išradimas tapo žinomas kaip „Parkerio garo fontanas“ (Parker Steam Fountain).
1933 m. italų pramonininkas Alfonso Bialetti patobulino brito išradimą, užpatentavo geizerinį kavos virimo aparatą „Moka Express“ pavadinimu ir pradėjo jo masinę gamybą. Iš kur kilo šis kavinuko pavadinimas? Žodis Moka yra itališkas Jemeno uostamiesčio Moka (Mokha) pavadinimas, kuris XV–XVII a. buvo vienas iš pagrindinių kavos turgų kontinente. Žodis „Express“ nurodo greitį, kuriuo ruošiamas kavos gėrimas. Kavinukas Moka turėjo daug įvairių dizainų, tačiau populiariausios visada buvo klasikinės versijos, prie kurių esame visi pripratę.

Kaip tinkamai virti kavą Moka kavinuke?

Moka kavinukas labai paprastas. Jis susideda iš trijų pagrindinių dalių – apatinio indo vandeniui, tinklinio filtro kavai ir viršutinio indo paruoštam gėrimui. Jo veikimo principas: į apatinį indą pilamas pašildytas vanduo ir įstatomas laikiklis (filtras) maltai kavai. Verdantis vanduo, veikiamas garų slėgio apatinėje dalyje, prateka per maltą kavą ir per vertikalų vamzdelį kavos gėrimas patenka į viršutinę kavinuko dalį. Pro viršutinėje dalyje esančias skylutes tekanti kava šiek tiek primena geizerį, todėl šis kavos virimo aparatas kartais vadinamas šiuo vardu.
Kava iš Moka kavinuko yra tiršto kūno. Moka negali pagaminti Espresso kavą - tam yra skirtas Espresso aparatas. Moka gamina gėrimą, kuris yra unikalus savo organoleptinėmis savybėmis, kažkas tarp gėrimo pagaminto turkiškame ibrike ir French press.

Kaip tinkamai virti kavą Moka kavinuke?

Tai kaip tinkamai virti kavą Moka kavinuke? Mes rekomenduojame sekančius žingsnius :

1 žingsnis

Įkaitinkite vandenį virdulyje jo neužvirę (apie 70-80 laipsnių). Galima naudoti ir šaltą vandenį, tačiau jei į apatinį indą pilate šalto vandens, paruošimo laikas pailgėja, o paruošta kava gali turėti kartų skonį.

2 žingsnis

Įpilkite paruoštą karštą vandenį į apatinę kavinuko dalį iki apsauginio vožtuvo. Vožtuvas skirtas sumažinti slėgį viduje tuo atveju, jeigu vanduo negalės praeiti per filtrą su maltą kavą. Taip atsitinka, jei, pavyzdžiui, kava sumalta per smulkiai.

Sumalkite kavos pupeles. Malimo lygis vidutinis

3 žingsnis

Sumalkite kavos pupeles. Malimo lygis vidutinis, vizualiai sumaltos pupelės turi būti šiek tiek rupesnės nei cukrus. Kad jums būtų lengviau, skaitykite mūsų straipsnį  „Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?“  apie malimo lygius ir tai, kaip svarbu pasirinkti tinkamą malimo rupumą. Ten rasite rekomendacijas ir Moka kavinukams.

Supilkite kavą į filtrą iki pat kraštų

4 žingsnis

Supilkite kavą į filtrą iki pat kraštų. Nereikia spausti kavos, kitaip vanduo tiesiog negalės prasiskverbti per maltą kavą ir nepateks į viršutinį indą. Rekomenduojame pilnai užpildyti kavos filtrą, kad būtų sukurtas tolygesnis ekstrahavimas.

5 žingsnis

Atsargiai prisukite apatinę kavinuko dalį prie viršutinės dalies.

6 žingsnis

Pastatykite kavos virimo aparatą ant kaitlentės ir uždarykite dangtį. Jeigu pas jus dujinė kaitlentė – naudokite silpną arba vidutinę ugnį. Svarbu naudoti kaitvietę atitinkančią kavinuko dydžiui. Kai vanduo užvirs, stumiamas garų slėgio per vamzdelį jis pakils į skyrių su kava. Prireiks apie pora minučių kol susidarys pakankamas slėgio kiekis, kad vanduo pradėtu kilti į viršų.

Kavos gėrimas jau pradėjo kauptis viršutinėje kavinuko dalyje

7 žingsnis

Kai išgirsite, kad kavos gėrimas jau pradėjo kauptis viršutinėje kavinuko dalyje šiek tiek atidarykite dangtelį. Kai tik kavos čiurkšlės iš vamzdelio pašviesės ir suplonės - kava paruošta.

8 žingsnis

Dabar ateina pats svarbiausias momentas: norint visapusiškai mėgautis kavos aromatu, primygtinai rekomenduojame ją išgerti vos įpylus į puodelį.

Mūsų rekomendacijos kavos ruošimui Moka kavinuke

Maltos kavos ir vandens kiekį nustato Moka gamintojas ir jis priklauso nuo kavos filtro ir apatinio vandens indo dydžių. Priimtini nedideli vandens ir kavos kiekio nukrypimai į mažesnę pusę, tačiau labai nedaug. Nerekomenduojama pilti vandens mažiau pusės tūrio.
Kadangi Moka kavinukui reikia gana daug kavos proporcingai vandeniui, o virimo procesas vyksta labai greitai, pasiekti malonų skonį nebus lengva. Tačiau esame tikri, kad po kelių bandymų tikrai gausite gėrimą, kuris jums patiks.

Geizeriniam kavos virimo aparatui rekomenduojame naudoti vidutinio skrudinimo pupeles. Stipriai (tamsiai) skrudintos kavos pupelių geriau nenaudoti, nes Moka kavinuke kavos gėrimas iš tokių pupelių gali būti kartus. Geriau naudoti Arabiką su klasikiniu sodriu skoniu be ryškaus rūgštumo. Puikiai tiks rūšinės kavos pupelės iš Etiopijos ar Peru, taip pat ir daugelis kitų Arabikos mišinių iš mūsų asortimento. Labai tinka ruošti kavą Moka kavinuke mūsų lengvo rūgštumo, vidutinio skrudinimo mišiniai Kava96 #29Kava96 #42 ir Kava96 #83.    

Apatiniame kavinuko inde po kavos paruošimo liko vandens – nieko baisaus. Tai visiškai normalu, kavos virimo aparatas sukurtas taip, kad ne visas vanduo per filtrą pateks į viršų.

Jei vanduo ar garai pradeda veržtis toje vietoje, kur susisuka viršutinė ir apatinė kavinuko dalys, arba per apsauginį vožtuvą, turite nedelsdami nuimti Moka kavinuką nuo kaitlentės arba atjungti ji nuo elektros (jei Moka elektrinis). Priežastis gali būti per smulkus malimas, kuris užkimšo filtrą ir vanduo negali prasiskverbti per maltą kava į viršutinį indą. Tokiu atveju kitam užvirinimui naudokite stambesnį kavos pupelių malimą.

Reguliariai atlikite apsauginio vožtuvo nukalkinimą.

Niekada neplaukite Moka kavos virimo aparato su plovikliais. Tik karštu vandeniu! Kavos gėrimas turi  komponentą, kuris padengia Moka kavinuko sieneles, taip jį apsaugodamas. Tai padeda išvengti metalo skonio.

Jei neketinate iš karto gerti paruoštos kavos, būtinai nukelkite Moka kavinuką nuo viryklės ir pakiškite pagrindą po šalto vandens srove, kad visiškai nutrauktumėte kavos ekstrahavimą.

Norėdami gauti beveik tikrą Espresso, supilkite į filtrą maltos kavos ir po to, kaip pastatysite Moką ant kaitlentės laukite kol išgirsite, kad kavos gėrimas pradėjo kauptis viršutinėje kavinuko dalyje. Kai išgirsite – nuimkite kavinuką nuo kaitlentės ir palaukite kol kava nustos bėgti iš vamzdelio. Kavos kiekį gausite nedidelį, tačiau ji bus labai panaši į tikrą Espresso: gėrimas bus aromatingas, tirštas, sodrus su ilgu, saldžiu poskoniu.

Jei norite mėgautis Macaccino, įpilkite į aukštą stiklinę 30 ml šilto pieno ir nedidelį kiekį ištirpinto šokolado arba, jeigu neturite po ranka šokolado, puikiai tiks šokoladinis sirupas. Viską sumaišykite. Paruoškite Espresso pagal mūsų aukščiau pasiūlytą receptą ir įpilkite į stiklinę, pilnai užpildykite stiklinę pienu. Vasara galima ruošti su šaltu pienu bei ledukais.

Legendinis ir neįtikėtinai paprastas naudojime Moka kavinukas

Legendinis ir neįtikėtinai paprastas naudojime Moka kavinukas lengvai pelnė milijonus gerbėjų visame pasaulyje. Išbandykite ir Jus Moka kavinuką!


Susiję įrašai

Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai

Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai

    Kava, ko gero, yra populiariausias gėrimas pasaulyje. Ją galima gerti su pienu, ar pasiskaninant šokoladu, citrina. Tačiau vieni popul...
Skaityti daugiau
Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu? Tarkime, turime kokybiškas kavos pupeles ir norime paruošti skanią kavą. Koks vienas LABAI svarbus v...
Skaityti daugiau
5 populiariausi kavos gėrimai

5 populiariausi kavos gėrimai

Kava – vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Su kava pradedamas rytas ir baigiasi pietus, kartais jinai būna vakaro dalimi. Mes išrin...
Skaityti daugiau