Kavos įdomūs faktai, apie kuriuos tikriausiai net nežinojote

  admin  

  KAVA96 BLOGO ĮRAŠAI

Pirmas espreso aparatas Italijoje

Vieni negali pradėti ryto be puodelio “tiesiog” juodos kavos, kažkas po pietų mėgsta išgerti Espreso, kiti pertraukos metu renkasi Cappuccino puodelį… Kava – populiarus gėrimas, apie kurį gausu itin įdomių faktų. Kavą geriančių žmonių skaičius ir kavos vartojimo statistika nuolat auga. Kava yra tikras energijos šaltinis jūsų puodelyje, jos gėrimo ritualas dar yra puiki proga trumpam pailsėti nuo darbinių problemų, kad į jas sugrįžtumėt su naujais sprendimais. Surinkome keletą iš jų, apie kuriuos tikriausiai net nežinojote. Pasiruoškite kvapnų kavos puodelį ir pažinkite savo mėgstamą gėrimą dar geriau.

Kava yra populiariausias gėrimas visame pasaulyje. Kasdien išgeriama daugiau nei 2 milijardai puodelių kavos.

Mobili kavinė Turkijoje 1582

Pirmoji kavinė Stambule atsirado maždaug prieš 5 šimtmečius. Ji iškart užsitarnavo vietos, kur renkasi nepatenkintieji valdžia, reputaciją. Galbūt ši istorija nebūtų įtraukta į įdomių faktų apie kavą sąrašą, jei ne griežtas alkoholio draudimas musulmonams. Supratę, kad tai gali sukelti lengvą euforijos efektą ir kuriam laikui pakeisti sąmonę, religingi arabai ėmė su malonumu kavą “vartoti litrais”. Valdžiai tai nepatiko – buvo manoma, kad juodojo tonizuojančio gėrimo gerbėjai sumanė įvykdyti perversmą. Todėl buvo nuspręsta uždrausti kavos vartojimą ir platinimą. Bet ne ilgam…

1675 metais dėl šios priežasties Anglijos karalius Karolis II bandė uždrausti lankytis kavos namuose. Jam pritarė moterys, kurios buvo nepatenkintos tuo, kad jų vyrai mieliau renkasi susitikimus prie kavos puodelio negu laiko praleidimą šeimoje. Tačiau daug pasipiktinimo sukėlęs dekretas taip ir nebuvo įgyvendintas.

Europoje kava išpopuliarėjo XVII a. Vienoje kavos namai, kuriuose galėjai išgerti puodelį kavos ir pabendrauti, virto socialinio gyvenimo centrais.

Kavine Florian Venecijoje

“Florian” yra seniausia kavinė Italijoje, įsikūrusi Venecijoje, Piazza San Marco. Kavinę 1720 m. gruodžio 29 d. atidarė Floriano Francesconi ir ji vadinosi “Alla Venezia Trionfante”. Tačiau visi lankytojai mieliau kavinę vadino jos savininko vardu - Florian. Tai buvo pirmoji kavinė Venecijoje, kurioje galėjo lankytis ne tik vyrai, bet ir moterys. Kavinė Florian veikia ir šiandien.

Bandymai pagreitinti kavos gaminimo procesą buvo pradėti dar XIX a. Daugelis išradėjų bandė išspresti ilgojo kavos ruošimo problemą kariuomenės prašymu. Mums visiems pažįstamas tirpus gėrimas granulėse pasirodė 1906 m. Išradimas priklauso anglų kilmės amerikiečių išradėjui George'ui Constant'ui Louis'ui Washington'ui.

Pirmasis kavos kontrabandos atvejis įvyko XVII amžiuje, kai sufiui Baba Budan‘ui pavyko nelegaliai iš Mekos į savo gimtąją Indiją atgabenti keletą kavos pupelių. Taip Indijos Mizoramo valstijoje atsirado pirmoji kavos plantacija. Iki XVII amžiaus pabaigos olandai atgabeno kavą į Indijos Malabaro pakrantę, o vėliau į Javos salą. Iš čia ji vėliau išplito į kitas Pietryčių Azijos šalis.

XVIII amžiaus pradžioje olandai importavo kavą į Europą iš Java salos, britai importavo kavą iš Indijos, o prancūzai - iš savo kolonijų Karibų jūroje. Portugalija, suvokdama savo atsilikimą, ieškojo progos įsitraukti į žaidimą: prekyba kava žadėjo dideles pajamas. Brazilija buvo pasirinkta kaip būsimų Portugalijos plantacijų vieta.

Kofeinas pradeda veikti praėjus 20 minučių po vartojimo, o maksimalią koncentraciją kraujyje pasiekia po 1-2 valandų. „Vidutinis kofeino gyvenimas“ žmogaus organizme yra apie 5 valandas.

Skurdinant kavą vyksta reakcija tarp baltymų ir angliavandenių. Tai pati svarbiausia reakcija, atsirandanti kavos skrudinimo proceso metu. XX amžiaus pradžioje ją atrado ir aprašė garsus prancūzų chemikas ir gydytojas Louis’as Camille Maillard’as. Kavos gamyba ir jos skrudinimo technologija yra tokia, kad temperatūrai pasiekus 150°C laipsnius prasideda reakcija tarp baltymų ir sacharozės, dėl kurios galiausiai susidaro šimtai esminių junginių, suteikiančių kavai gerai žinomą, nepakartojamą, unikalų aromatą.

Brangiausia kava pasaulyje vadinama Kopi Luwak. Ši kava gaminama iš laukinių gyvūnų palminių musangų (luwak) apvirškintų kavos pupelių. Šios kavos skonis yra unikalus, o dėl gero marketingo vieno kilogramo kaina yr tokia aukšta, kad ji gali siekti tūkstantį dolerių ar daugiau.

Arabica kilusi iš originalaus kavos augalo, kuris buvo atrastas Etiopijoje. Iš šių krūmų vaisių gaminama aromatinga kava, kuri sudaro apie 70 % viso pasaulio vartojamos kavos produkcijos. Robusta yra šiek tiek kartesnio skonio ir turi dvigubai daugiau kofeino. Robusta sudaro apie 30 % vartojamos kavos pasaulyje. Šios pupelės daugiausia naudojamos mišiniams ir tirpios kavos gamyboje. Ji auginama Centrinėje ir Vakarų Afrikoje, kai kuriuose Pietryčių Azijos regionuose, ypač Indonezijoje ir Vietname, Indijoje, taip pat ji auginama Brazilijoje.

Tarptautinės kavos organizacijos (ICO) duomenimis, daugiausia kavos vienam gyventojui suvartoja Suomija. Kiekvienas šios šalies gyventojas per metus vidutiniškai suvartoja 12 kg kavos. Toliau sąraše rikiuojasi: Norvegija (apie 9,9 kg vienam gyventojui), Islandija (api 9 kg), Danija (apie 8,7 kg) ir Švedija (apie 8,2 kg). Italai, kurie padarę kavą neatsiejama gyvenimo dalimi, vienam gyventojui kasmet suvartoja 5,9 kg kavos. Nei JAV, nei JK nepatenka į geriausių kavos vartotojų dvidešimtuką (pagal suvartojimą vienam gyventojui), atsilieka nuo Kroatijos, Prancūzijos ir net Lietuvos.

Turkiška džiazva

Populiariausi kavos gėrimai pasaulyje yra Cappuccino, Espresso, Latte, Irish Coffee ir Flat White. Yra kitų kavos gėrimų, kurie yra daugiau ar mažiau populiarūs skirtinguose šalyse. Ypatingą vietą užima Turkiška kava, paruošta Džiazvoje (arba turkoje). Būtent Turkija išrado šį ypatingą kavos gėrimo paruošimo būdą dar XV amžiuje.

Pirmąjį Espresso kavos aparatą išrado, užpatentavo ir pagamino Italijoje italų išradėjas Luigi Bezzera. 1906 m. pasaulinėje parodoje Milane kavos aparatas buvo eksponuojamas pavadinimu Bezzera L. Caffè Espresso.

Kava užima antrą vietą pasaulyje pagal pardavimus. Pirmąją vietą užima nafta. Kava yra produktas, kuriuo prekiaujama biržoje. Pirmą kartą kavos aukcionai atsirado XVIII amžiuje, kai kava buvo pradėta auginti už Jemeno ribų Javos saloje.

Kiekvienoje šalyje į kavos gėrimą dedama skirtingų komponentų: Italijoje - cukraus, Meksikoje - cinamono, Vokietijoje ir Šveicarijoje - karšto šokolado, Belgijoje – kava geriama užkandžiaudami šokoladu. Etiopijoje į kavą dedama druskos, Maroke – pipirų. Artimuosiuose Rytuose į gėrimą dedama kardamono ir įvairių prieskonių.

Brazilija yra didžiausia kavos gamintoja. Antras pagal dydį kavos gamintojas yra Vietnamas. Po jų rikiuojasi Kolumbija, Indonezija, Hondūras, Etiopija, Indija ir Peru. Šalyse, kuriose auginami kavamedžiai, jų vaisiai vis dar renkami rankomis - tai būtina siekiant užtikrinti maksimalią surinkimo kokybę. Patyręs rinkėjas per vieną darbo dieną gali surinkti iki septynių dėžių pupelių (kiekviena sveria iki 90-100 kg). Už vieną dėžę žmogus gauna nuo dviejų iki dešimties dolerių.

Amrikos kariai geria kavą

Americano yra kavos gėrimas, atsiradęs Antrojo pasaulinio karo metais. Amerikos kariškiai negalėjo gerti europietiškos kavos dėl jos stiprumo ir prašydavo gėrimą atskiesti vandeniu.

Artimi Espresso “giminaičiai” pagal gaminimo procesą yra Ristretto ir Lungo. Pagrindinis skirtumas tarp šių gėrimų yra kavos ir vandens santykis (Espresso 1:2, Ristretto 1:1, Lungo 1:4), taip pat paruošimo laikas (Espresso 25-30 sek, Ristretto 15-20 sek, Lungo 40-60 sek.). Ristretto yra daug tamsesnis nei Espresso ar Lungo, nes didžioji dalis tamsiai rudo pigmento išgaunama ankstyvame virimo proceso etape. Tačiau visiškai klaidinga manyti, kad Ristretto yra stipriausias ir karčiausias gėrimas. Dėl sutrumpėjusio paruošimo laiko į puodelį patenka mažiau kofeino nei su espreso kava. O kartūs komponentai išsiskiria paskutiniai, todėl Ristretto atveju jų tiesiog nespėjama išgauti.

Kofeinas yra medžiaga, kuri didina energiją ir ištvermę. Todėl kofeino kiekį sportininko organizme, kurio kiekis yra didesnis nei 12 mg viename litre, Tarptautinis Olimpinis Komitetas prilygina dopingui. Taigi sportininkas gali būti diskvalifikuotas, jei prieš varžybas išgėrė apie 5 puodelius stiprios kavos.

Spalio 1-oji laikoma Tarptautine kavos diena. Tačiau yra šalių kur šį šventė turi kitą datą: Italijoje – balandžio 17 d. Ši diena čia dar vadinama Espresso diena. Šveicarijoje – gegužės 16 d. Brazilijoje – gegužės 24 d. Kolumbijoje – birželio 27 d. JAV – rugsėjo 29 d.

Labai tikimės, kad mūsų parinkti faktai apie vieną iš populiariausių gėrimų pasaulyje buvo Jums tikrai įdomūs ir praplėtėte žinias apie savo mėgstamą gėrimą. Tegu kvapni kava stebina jus savo sodriu skoniu ir gilia istorija!

Susiję įrašai

Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai

Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai

    Kava, ko gero, yra populiariausias gėrimas pasaulyje. Ją galima gerti su pienu, ar pasiskaninant šokoladu, citrina. Tačiau vieni popul...
Skaityti daugiau
Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu? Tarkime, turime kokybiškas kavos pupeles ir norime paruošti skanią kavą. Koks vienas LABAI svarbus v...
Skaityti daugiau
5 populiariausi kavos gėrimai

5 populiariausi kavos gėrimai

Kava – vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Su kava pradedamas rytas ir baigiasi pietus, kartais jinai būna vakaro dalimi. Mes išrin...
Skaityti daugiau
Intriguojanti kavos plitimo istorija Europoje ir sąsajos su „velniu“

Intriguojanti kavos plitimo istorija Europoje ir sąsajos su „velniu“

    Neseniai spėjome prisiliesti prie kavos atsiradimo istorijos tolimojoje Etiopioje ir susipažinti iš ten kilusia legenda. Šį kartą kv...
Skaityti daugiau