





Kava – dar vienas pasaulio stebuklas arba kaip atsirado kava
Kava. Du skiemenys ir keturios raidės. Žodis, kuris mums reiškia daug daugiau nei karštą gėrimą. Sakytume, kad tai dar vienas pasaulio stebuklas, be kurio dabar neįsivaizduotume savo gyvenimo ir kasdienybės. Tačiau kaip ir kiekvienas stebuklas, šis irgi yra apipintas legendomis. Viena jų pasakoja istoriją tolimojoje Etiopijoje, kurią pasaulis pakrikštijo kavos tėvyne.
Pasak legendos, visai netikėtai kavą atrado Abisinijos ožkų piemuo Kaldi. Beganydamas avis piemuo pastebėjo, kad jo ožkos vis slapčia paragauja raudonų uogų, kurios sirpo ant netoliese augančių krūmų, o paragavusios jos imdavo elgtis labai neįprastai. Smalsumo vedamas, Kaldi pats paragavo šių karčių uogų bei taip pat kaip ir jo ožkos, piemuo pajuto energijos antplūdį bei puolė šokti ir dainuoti. Visa tai pastebėjo šalia buvusio vienuolyno abatas. Pririnkęs uogų, jis atnešė jų paragauti vienuoliams. Šie paragavę karčių uogų nusivylė ir išjuokę abatą, išmetė jas į laužą. Po kelių akimirkų vienuoliai pajuto svaiginantį aromatą sklindantį iš lauže skrundančių uogų ir nusprendė užpilti apdegusias uogas šiltu vandeniu. Būtent taip, anot legendos, buvo atrastas sodraus skonio ir energijos suteikiantis gėrimas.
Tikrasis kavos gėrimo kultas prasidėjo Arabijoje, kuomet XI-XII amžiuje ji pirmą kartą buvo atgabenta iš Etiopijos. Manoma, kad būtent arabai pakrikštijo kavą, pavadindami ją arabišku žodžiu „qahwah“. Apie XVI a. kava išplito po visą islamo pasaulį ir apėmė Egiptą, Šiaurės Afrikos regionus, Jemeną, Siriją, Pietų Indiją ir Turkiją. Būtent Turkijoje kavą buvo pradėta skrudinti ir gardinti įvairiais prieskoniais. Tada buvo žengtas pirmasis žingsnis ties ta kava, kuria artimiausiai pažįstame ir geriame kasdien.
Šiandien kava auginama penkiuose stambiuose regionuose: Pietų Amerikoje, Centrinėje Amerikoje, Afrikoje, Azijoje ir Okeanijoje. Pasaulyje yra daugiau nei 60 kavos rūšių, tačiau komercinę vertę turi tik trys: Arabika (Coffea Arabica), Robusta (Coffea Canephora) ir Liberika (Coffee Liberica).
Arabika kilusi iš Etiopijos, tačiau šiandien šios rūšies kava auginama visame pasaulyje. Robusta buvo aptikta Konge ir iš ten paplito po visą tropinę Afriką, Indoneziją, Vietnamą ir kitas pasaulio šalis. Liberika yra mažiau paplitusi kavamedžių rūšis, kilusi Liberijoje Vakarų Afrikoje. Maždaug 65% pasaulyje išauginamos kavos yra arabika, o 35% – robusta. Arabikos skonis yra švelnesnis ir turi daugiau atspalvių negu robustos skonis. Robusta labiausiai tinka stipriai paskrudintos kavos mišiniams, skirtiems gaminti espreso ar prancūziško stiliaus kavą. Robusta espreso kavai suteikia konsistencijos ir karamelinę putą. Skirtingai, nei arabikos ir robustos kavos, kurios yra plačiai auginamos visame pasaulyje, liberika yra mažiau populiari. Liberikos pupelės savo dydžiu lenkia ir arabiką, ir robustą, tačiau iš liberikos pupelių paruoštas gėrimas yra prastesnio skonio. Šios pupelės naudojamos kavos gėrimams ir tirpiai kavai gaminti. Ji užima apie 1 % pasaulinės produkcijos.
Kitame Kava96 įrašų cikle kartu su piligrimais kelsimės į Europą ir apžvelgsime tolimesnę kavos kelionės istoriją, todėl nepaslėpkite savo kavos puodelio ir likite su mumis.
Susiję įrašai

Kavos pupelių apdorojimo būdai
Kavos apdorojimo būdai Kavos apdorojimas yra dar vienas svarbus kavos pupelių kelio iki mūsų puodelio etapas. Įvairūs apdorojimo būda...Skaityti daugiau

Gal kavos puodeliui į Afriką?
Kavos gurmanai pametę galvas keliauja į Afriką ieškodami naujų ir dar neišragautų kavos pupelių derinių. Tai nestebina, nes Afrika – ne ti...Skaityti daugiau

Kavos pupelių rūšys: Arabika ir Robusta
Kavai galėtume parašyti meilės laišką, kur skirtume atskirą dėmesį jos skoniui ir joje atsiskleidžiančioms skonių natoms. Pasaulyje ...Skaityti daugiau




