Kavos pupelių rūšys: Arabika ir Robusta

  Kava96 komanda  

   0

  KAVA96 BLOGO ĮRAŠAI

Kavos pupeles Arabika ir Robusta

    Kavai galėtume parašyti meilės laišką, kur skirtume atskirą dėmesį jos skoniui ir joje atsiskleidžiančioms skonių natoms. Pasaulyje yra begalė skirtingų kavos rūšių, tačiau šiuo metu populiariausios yra trys: Arabika, Robusta ir Liberika. Kiekviena jų išauginama skirtinguose regionuose bei klimato zonose – taip kavos pupelės įgauna tik joms unikalius poskonius. Kviečiame užsikaisti mėgstamos kavos puodelį ir susipažinti iš arčiau su prieš tai paminėtomis kavos rūšimis.

Populiariausia kavos rūšis pasaulyje – Arabika

    Šiandien, Arabika (Coffea Arabica) sudaro daugiau nei 60 % pasaulio kavos. Daugiausiai jos pagaminama Brazilijoje. Ši kavos rūšis pavadinta “Arabika”, nes kadaise ji atkeliavo iš kavos tėvynės Etiopijos į Arabijos pusiasalį ir iš ten pasklido po visą pasaulį. Svarbu paminėti, kad arabikos kava turi beveik 1000 skirtingų poskonių, o tai daugiau nei vynas! Renkantis kavą reikėtų vadovautis ne tik užrašu „100% Arabika“, bet ir pasidomėti, koks šios kavos porūšis ir iš kokio regiono kava atkeliavo – visa tai atskleis potencialias kavos skonines savybes. Arabikos pupelės nėra didelės, jų forma pailga, o viduryje turi išlenktą griovelį. Pupelės kietos, jose gausų naudingų organizmui mikroelementų ir lipidų. Jos yra švelnesnio ir saldesnio skonio nei kitų kavamedžių rūšių pupelės. Didžioji dalis pasaulio kavos atkeliauja iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Iš čia atkeliavusioms kavoms būdingos saldžios, šokoladinės, riešutų natos. Centrinės Amerikos kava yra lengvesnė, o kava iš Pietų Amerikos – sodresnio skonio, turi ilgiau išliekantį poskonį. Tuo tarpu Afrikos regiono kava dažniausiai yra lengva, gaivi, vaisiško, net arbatiško skonio. Arabika - medis, kurio aukštis siekia iki 3-5 m., auginamas iki 2200 m aukštyje virš jūros lygio. Kuo aukščiau auga kava, tuo žemesnė vidutinė metinė temperatūra, todėl kavos pupelės tokiame aukštyje bręsta lėčiau. Tai suteikia jiems daugiau laiko “tobulinti” savo skonį, aromatą ir subtilų rūgštūmą. Arabika - brangesnė nei Robusta kavos rūšis.

Robusta kavos pupelės – auginimo ypatybės ir poskoniai

    Robusta (Coffea Canephora) buvo atrasta 18 amžiuje Konge. Robusta - krūmas, auginamas iki 800-1000 m aukščio virš jūros lygio. Per vienerius metus Robusta krūmas duoda du ir kartais tris kartus daugiau uogų nei Arabica medis. Nors šis kavamedis nėra toks lepus kaip Arabika, nebijo tiesioginių saulės spindulių ir yra gerokai atsparesnis įvairiems kenkėjams, ši kavos rūšis užima tik apie 30% kavos rinkos. Pagrindinis Robusta privalumas yra jo gaivinantis poveikis, kuris pasiekiamas dėl didelio kofeino kiekio. Skirtingai nei arabika kavos pupelės, Robusta kava yra stipresnė, turi 1,5-3 kartus daugiau kofeino, pasižymi kartumu ir žemiškais poskoniais. Robustos dažnai dedama į kavos mišinius, nes ji suteikia pagamintai kavai tirštumo ir stiprumo. Robusta ypač vertinama mišiniuose su Arabika dėl savo stipraus skonio ir aromatinės putelės.

Arabikos ir Robustos mišiniai

    Arabika ir Robusta papildo viena kitą. Iš šių dviejų kavos rūšių derinio gimsta geriausi kavos mišiniai. Ryškus Arabika aromatas su gaivinančiu Robusta efektu - tai puikus kavos pupelių mišinio receptas. Populiariausios proporcijos:
70% Arabica ir 30% Robusta: gauname stiprų espresso, bet su mažiau intensyviu rūgštūmu.
80% Arabika ir 20% Robusta: šiandien tapo klasikiniu mišiniu stipriam aromatingam espresso.
90% Arabica ir 10% Robusta: espresso skonis gaunasi minkštas su rūgštumu, bet su didesniu gaivinančiu efektu negu 100% Arabika.

Mažiausiai vartojama rūšinė kava – liberika

    Liberika kava – tai kavos rūšis, kilusi iš Liberijos, Vakarų Afrikos pakrantėje esančios šalies. Tiesą sakant, šios kavos pupelės sudaro tik 2% visos pasaulyje suvartojamos kavos. Viena iš jos retumo priežasčių yra bendri sunkumai nuimant ir perdirbant šias kavos pupeles. Liberikos kava savo skoniu labai primena robustą, tik ši dar intensyvesnė. Kofeino ji turi mažiau nei arabika ar robusta. Liberikos kava savo skoniu neprilygsta arabikai ar robustai, tačiau ji naudojama gaminant tirpią kavą. Kalbant apie skonį, liberika kavos pupelės pasižymi intensyvumu, išskirtiniais gėlių, vaisių bei medieną primenančiais poskoniais.

Susiję įrašai

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu? Tarkime, turime kokybiškas kavos pupeles ir norime paruošti skanią kavą. Koks vienas LABAI svarbus v...
Skaityti daugiau
5 populiariausi kavos gėrimai

5 populiariausi kavos gėrimai

Kava – vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Su kava pradedamas rytas ir baigiasi pietus, kartais jinai būna vakaro dalimi. Mes išrin...
Skaityti daugiau
Kavos pupelių apdorojimo būdai

Kavos pupelių apdorojimo būdai

Kavos apdorojimo būdai   Kavos apdorojimas yra dar vienas svarbus kavos pupelių kelio iki mūsų puodelio etapas. Įvairūs apdorojimo būda...
Skaityti daugiau
Gal kavos puodeliui į Afriką?

Gal kavos puodeliui į Afriką?

Kavos gurmanai pametę galvas keliauja į Afriką ieškodami naujų ir dar neišragautų kavos pupelių derinių. Tai nestebina, nes Afrika – ne ti...
Skaityti daugiau
Jūsų komentaras sėkmingai išsiųstas. Ačiū už komentarą!
Palikite komentarą
Captcha