Gal kavos puodeliui į Lotynų Ameriką?

  admin  

  KAVA96 BLOGO ĮRAŠAI

Kava pradėjo Lotynų Amerikos šalių užkariavimą XVIII a. pradžioje.  Istorija byloja, kad 1723 metais Prancūzijos laivyno karininkas, per ilgą kelionę per Atlantą išaugino vieną nedidelį augalą. Kavamedis, persodintas į Karibų Martinikos salą, per 100 metų paplito beveik visoje Lotynų Amerikoje. Akivaizdu, kad kavos plitime taip pat dalyvavo misionieriai, keliautojai ir prekybininkai, kurie atsiveždavo kavos pupeles į naujas žemes. Brazilijos, Jamaikos, Haičio, Kosta Rikos, Kolumbijos, Meksikos ir kitų šalių klimato sąlygos idealiai tinka Arabikos ir Robustos auginimui. Lotynų Amerika yra didžiausia kavos tiekėja pasaulyje. Čia užaugintos kavos pupelės yra naudojamos žinomiausių pasaulinių prekių ženklų, o mono rūšys (single origin) įrašytos į pasaulio kavos istoriją.

Kolumbijos kava

Kolumbijos kava

Kolumbijos kava pasaulyje yra žinoma dėl savo kokybės ir puikaus skonio. Tai paaiškinama idealiomis kavos klimato sąlygomis ir dirvožemio sudėtimi. Pagrindinis Kolumbijos kavos privalumas - subtilus aromatas ir skonis, vidutinis tirštumas, vidutinis rūgštumas, vaisių ir riešutų natos. Garsiausios kavos pupelių rūšys: Narino, Bogota, Colombia Excelso, Popayan Excelso, Medellin, Bucaramanga, Manizales.
(Manisal). Kolumbijos kava puikiai dera su bet kurią kitą kavos rūšimi todėl dažnai naudojama mišiniuose. Narino yra viena iš populiariausių rūšių. Ji pasižymi švelniu skoniu ir turtingu aromatu.
Bogota turi minkštą skonį su migdolų atspalviu ir neturi specifinio kartumo.
Colombia Excelso turi turtingą ir gilų aromatą. Šios kavos skonyje jaučiamas lengvas kartumas. Kavos skonis priklauso nuo skrudinimo laipsnio: šviesus ir vidutinis skrudinimas – skonis lengvas, tamsus – skonis turtingas ir stiprus.
Medellin - ši kavos rūšis auginama Andų vulkaniniuose šlaituose šalia Medelino miesto. Iš gan didelių kavos pupelių gaunamas minkštas, šiek tiek saldus kavos skonis.

Hondūro kava

Hondūro kava

Šiaurinėje šalies dalyje atogrąžų miškuose randasi kavos plantacijos, dėl kurių Hondūras užima 2 vietą kavos gamyboje tarp regiono šalių ir 7 vietą tarp kavos pupelių eksportuotojų pasaulyje. Hondūre auginama kava yra universali, turi puikų minkštą skonį ir turtingą aromatą, kas leidžia naudoti pupeles kavos mišiniuose arba kaip vienos rūšies (single origin) produktuose. Kokybė tiesiogiai priklauso nuo augimo aukščio. Kava, išauginta 1500-2000 m aukštyje, priskiriama kategorijai SHG (strictly high grown coffee) ir yra labai aukštos kokybės. Panaši į kolumbietišką, bet turi kartesnį skonį su lengvu rūgštumu. Vidutinio stiprumo kava su vyno skoniu ir ryškiu aromatu. Geriausios rūšys auginamos kitų medžių šešėlyje, o plantacijose taip pat auginami įvairūs augalai, todėl kava sugeria tropinių vaisių ir gėlių aromatą. Šalyje yra 6 kavos regionai. Kiekvienas iš jų turi savo mikroklimatą ir kavos pupelių skonio atspalvius. Garsiausias iš jų - Copan. Randasi vakarinėje Hondūro dalyje 1000-1700 m aukštyje. Čia yra didžiausias drėgmės ir temperatūros diapazonas. Vietinė kava turi saldų skonį, rūgštumas yra mažesnis nei vidutinis, tirštas kreminis kūnas ir ilgalaikis poskonis. Jaučiamos šokolado, karamelės ir citrusinių vaisių natos. Hondūro kavos auginimo lyderis yra Montecillos regionas. Aukščiausias regionas (1200-2000 m)   šalies pietvakariuose. Naktys čia šaltos. Dėl to kava bręsta lėčiau ir tampa saldesnė. Jos skonyje yra citrusinių vaisių, persikų, abrikosų ir karamelių natos. Kava turi ryškų rūgštumą.

 Meksikos kava

Meksikos kava

Pirmieji sodinukai į Meksiką atvyko iš Antilų salų ir ilgą laiką visas kavos pupelių derlius buvo naudojamas tik vietiniam vartojimui. Meksikoje auginama tik Arabika. Kava auginama vulkaniniuose dirvožemiuose nuo 400 iki 1500 m aukštyje virš jūros lygio. Meksikos Arabika turi lengvą skonį su ryškiu rūgštumu, dažnai jaučiamas lengvas šokolado skonis. Ne visi mėgsta rūgštumą kavoje, todėl šios šalies kavos pupelės dažnai naudojamos mišiniuose, siekiant sukurti skirtingus skonio atspalvius. Tarp visų pietinių valstijų, kur auginama kava, išsiskiria derlius iš Veracruz. Pagrindinė šios vietovės rūšis vadinama Altura. Kitos auginamos Chiapas rūšies pupelės turi ryškų šokolado aromatą ir aštrų skonį bei gana mažą stiprumą. Čia taip pat auginama Tapachula rūšis. Kava iš šios Arabikos yra kvepianti, su vaisių rūgštumu, tačiau ne stipri. Meksikos kava nėra įtraukta į geriausias pasaulio rūšių sąrašą, nes silpnas gėrimas dažnai nėra sodrus ir stipriai rūgštus. Tačiau Meksikos Arabika labai vertinama kaip kavos mišinių pagrindas.

 Bolivijos kava

Bolivijos kava

Kava Bolivijoje auginama nuo XIX amžiaus pabaigos. Įdomu tai, kad pradžioje kava buvo naudojama kaip gyvatvorė, nes medžiai buvo neaukšti ir tankūs. Andų papėdėje kavos plantacijos yra 300-800 metrų aukštyje virš jūros lygio, kur auginami palyginti nebrangūs pupelių porūšiai. Aukščiau, 1600-1750 metrų aukštyje, auginama aukštos kokybės Specialty kava. Viena iš geriausių Bolivijos Arabikos porūšių yra Varu Varu. Kava gaunasi intensyvaus aštraus aromato, jazminų, persikų, kedro ir vanilės natų. Kitas žinomas porūšis - Bolivia Altura Extra. Bolivijos plantacijose auginama kava džiugina minkšto kavos skonio žinovus. Gėrime aiškiai jaučiami serbentų, gėlių, pušies riešutų, vanilės užuominos. Turi lengvą kartumą. Didžioji dalis kavos derliaus vis dar suvartojama šalies viduje, dalis parduodama JAV ir labai mažai siunčiama į Europos šalis. Paskutiniu metu Bolivijoje gaminama Kа́skara - tai džiovinta kavos uogų žievelė. Kavos uogų žievelė turi daug naudingų savybių, antioksidantų ir amino rūgščių šaltinis. Kaskaros aromatas labiau primena vaisių arbatą.

Kosta Rikos kava

Kosta Rikos kava

Kosta Rikos gyventojai pirmieji Centrinėje Amerikoje pradėjo auginti kokybišką Arabikos rūšies kava, augančią 1200 ir aukščiau metrų aukštyje. Pirmoji Kosta Rikos kava buvo pasodinta netoli San Chosė - dideli aukščiai, vulkaninis dirvožemis, daug saulės ir lietaus. Garsiausi kavos auginimo regionai Kosta Rikoje: Tarrazu, Valle Occidental, Tres Rios, Orosi, Brunca ir Turrialba. Šių regionų kavos skiriasi auginimo plantacijų aukščiu, rūgštumo laipsniu, pupelių dydžiu, aromato stiprumu. Tarrazu plantacijų aukštis - 1200-1700 metrų. Čia auginama 35% visos Kosta Rikos kavos. Lengva kava su džiovintų vaisių, riešutų ir kriaušių natomis. Aukščiausios kokybės kava, įvertinama tik SHB (Strictly Hard Bean). Didelis rūgštumas, didelės pupelės, labai stiprus aromatas. Kosta Rikoje auginama kava turi didelį kofeino kiekį, kuris leidžia ją sumaišyti su kitomis, mažiau kofeino turinčiomis rūšimis. Apibūdinti pagrindinius Kosta Rikos kavos skonio požymius galima būtu taip: citrusinių vaisių poskonis, lengva vaisių rūgštelė, ryškios meliono, slyvų, prinokusių kriaušių natos.

Gvatemalos kava

Gvatemalos kava

Gvatemalos kavos plantacijų istorija prasidėjo 1750 m., kai jėzuitų vienuoliai atvežė sodinukus į šalį. Šiandien kavos plantacijos yra 1600-2000 ir aukščiau metrų aukštyje virš jūros lygio. Daugiau nei 95 % kavos medžių Gvatemaloje auga šešėlyje dėl labai stiprios saulės, liūčių sezono. Gvatemalos kava pasižymi harmoningu, subalansuotu skoniu, gerai jaučiamu citrusiniu vaisių rūgštumu. Kavos aromate jaučiami prieskonių, šokolado ir gėlių užuominos. Geriausios rūšys pasižymi dideliu pupelių dydžiu. Nepaisant to, kad kava auginama beveik visoje šalyje, pagrindiniai regionai yra tik 8. Vienas iš jų - Antigua Guatemala, kas reiškia "Senoji Gvatemala", yra garsiausias Gvatemalos kavos auginimo ir perdirbimo regionas. Plantacijos 1533 metrų aukštyje virš jūros lygio.  Kava iš šio regiono yra žinoma kaip " Antigua " ir vertinama dėl nepakartojamo skonio ir aromato. Garsiausios rūšys: Antigua, Coban, Maragogype, Guatemala, Huehuetenango, Bourbon, Guatemala Lagos. Gvatemalos kava yra organinė, nes čia auginimui visiškai nenaudojami chemikalai.

Kubos kava

Kubos kava

Salos klimatas puikiai tinka kavamedžių auginimui - aukšta drėgmė ir aukšta temperatūra. Šiuo metu kava Kuboje auginama vakaruose, salos centre ir rytuose. Kavos plantacijos Kuboje yra vos 350-750 metrų aukštyje virš jūros lygio, tačiau čia užauginamas labai kokybiška kava. Garsiausios kavos rūšys: Serrano, Turquino, Extra Turquino, Altura Lavado, Montana, Cumbre, Cuba Crystal Mountain. Ypatingą vietą šiame sąraše užima Altura Lavado. Turi labai didelį kofeino kiekį. Šioms kavos pupelėms būdingas pastebimas kartumas, ryškus kavos aromatas su saldumo atspalviu, gėrimas gaunasi labai tirštas. Skonyje jaučiasi kartaus šokolado ir tabako natos.

Jamaikos kava

Jamaikos kava

Jamaikos šiltas švelnus klimatas, turtingas sodrus dirvožemis, dengiantis skirtingo aukščio kalnų šlaitus, puikiai tinkamas kvapnių pupelių auginimui. Jamaikoje auginamos kelios arabikos rūšys. Garsiausia iš jų vadinama kalno, kurio šlaituose ji auginama - Jamaica Blue Mountain. Po apdorojimo kava tam tikrą laiką natūraliai džiovinama sandėliuose. Griežtos šios kavos apdorojimo ir laikymo taisyklės leidžia pasiekti vienodo skonio, aromato minkštumo, lengvo ir malonaus rūgštumo. Aromatas yra intensyvus, ryškus, su neįprastai ilgu poskoniu. Žalios kavos pupelės Jamaica Blue Mountain yra žalsvai mėlynos spalvos. Kavoje jaučiamos riešutų natos su žolelių ir prieskonių atspalviais. Gėrimo aromatas yra tankus ir ryškus. Būdingas rūgštingumas suteikia kavai malonų skonio balansą. Kitos gerai žinomos kavos rūšys auginamos Jamaikoje yra Jamaica High Mountain (subalansuotas skonis ir aromatas, beveik be kartumo) ir Jamaica Prime (nestipri, subtili kava. Lengvas riešutų su vaisiais poskonis).

Brazilijos kava

Brazilijos kava

Kavos sodinukai į šalies teritoriją pateko XVIII a. pradžioje iš Prancūzijos Gvianos kolonijos. Brazilija suskirstyta į 21 valstiją, iš kurių 17 augina kavą. Kavamedžiams čia yra puikios augimo sąlygos - drėgnas ir karštas klimatas, derlingas dirvožemis, reikiamas kritulių kiekis ir vidutinė oro temperatūra siekianti 27°C. Didžiausi kavos plotai yra Espirito Santo, Bahia, Rondonia, Parana, Sao Paulo ir Minas Gerais valstijose. Pagrindiniai kavos kiekiai auginami mažose plantacijose, kaip ir kitose Pietų Amerikos šalyse. Brazilija tiekia į pasaulinę rinką daugiau nei 30% kavos, todėl kavos kaina biržoje labai priklauso nuo kavos derliaus Brazilijoje. Brazilijos kava yra žinoma dėl lygaus, subalansuoto skonio ir aromato su gėlių, skrudintų migdolų ir slyvų užuominomis. Brazilijoje kava apdorojama tradiciniu sausu būdu, kas suteikia kavai ypatingą skonį. Geriausios rūšys: Santos, Bourbon Santos, Yellow Bourbon, Paranas, Sul de Minas, Maragogype.
    Santos
Tai pati žinomiausia braziliškos kavos rūšis. Ji auginama San Paule, Paranoje ir pietinėje Minas Gerais dalyje.  Santos - tai minkšta su silpnu rūgštumu ir riešutų bei šokolado natomis kava. Ji auginama daugiau nei 200 metų, ji priklauso klasikinėms Arabikos porūšiams. Tačiau dėl Brazilijos klimato ši kava įgijo naujų skonio ir aromato atspalvių.
   Yellow Bourbon
Viena iš žinomiausių braziliškos kavos rūšių.  Yellow Bourbon atvyko į Braziliją iš Reunjono (Burbono) salos. Ji auginama Minas Gerais valstijoje. Šios kavos pupelės praktiškai išliko pradinėje formoje. Šios veislės kavos uogos yra ryškiai geltonos spalvos. Brasilia Yellow Bourbon kavos rūšis dažniausiai naudojama kaip mono rūšis (single origin), be maišymo su kitomis rūšimis.

Peru kava

Peru kava

Kava auginama šalyje daugiau nei tris šimtmečius. Kavos auginimo Peru istorija prasidėjo XVIII amžiaus viduryje, kai vietiniai ūkininkai ją atvežė iš kaimyninio Ekvadoro. Pagrindinės plantacijos yra rytiniuose Andų šlaituose. Ištisus metus čia yra 24-27 laipsnių šilumos temperatūra, o metinis kritulių kiekis siekia 300 mm. Beveik visos plantacijos yra mažos, apdirbamos rankiniu būdu, nenaudojant cheminių medžiagų. Visoms Peru kavos rūšims būdingas švelnus skonis, natūralus saldumas, vidutinis rūgštumas, vaisių, riešutų, šokolado natos, kavoje beveik nesijaučia kartumas. Kavos auginimo regionų skaičius nuolat didėja. Šiuo metu Peru yra 7 pagrindiniai kavos auginimo regionai: Chanchamayo, Cuzco, Amazonas, Pasco, Junín, San Martín ir Puno.
Chanchamayo – regionas šalies šiaurėje. Kavos pupelių skonyje iš šio regiono nėra kartumo, jos vidutinio rūgštumo, jaučiamos saldžiosios vanilės ir grietinėlės, riešutų natos. Labai tirštas kūnas. Stiprus aromatas su tropinių gėlių užuominomis. Šis kavos porūšis garsėja savo legendą: ją augino net senovės inkai. Kavamedžiai auga slėnyje, 1850 - 1900 metrų aukštyje virš jūros lygio.
Cuzco - kai kurie kavos ūkiai yra šalia garsiojo Machu Picchu. Šio regiono kavos plantacijos yra 2300-3500 m aukštyje virš jūros lygio, kur kava įgyja puikų, turtingą skonį ir saldų aromatą su obuolių ir laurų užuominomis.
Junín - Šis regionas užaugina 20-25% visos kavos auginamos Peru. Junin kava turi lengvą rūgštumą, vidutinį kūną, skonyje jaučiamos gėlių, riešutų natos, turi lengvą vaisių skonį.

Ekvadoro kava

Ekvadoro kava

Ekvadoras tai maža Lotynų Amerikos valstybė. Ekvadoro kavos plantacijų istorija siekia šiek tiek daugiau nei 150 metų. Čia labai lygus klimatas, nebūna uraganų ir taifūnų. Šalyje puikios sąlygos auginti kavą. Ekvadoro kava yra ekologiškas produktas, turintis puikų skonį. Šiandien Ekvadoro kava priskiriama Speciality segmentui. Pagrindinis bruožas, būdingas visoms Ekvadoro kavos rūšims, yra riešutų skonis kartu su maloniais gėlių aromatais, kartais su vaisių skoniu. Garsiausios ir populiariausios Arabikos rūšys iš Ekvadoro:
Vilcabamba. Šios veislės tėvynė laikoma vietove pietinėje Andų dalyje. Vilcabamba yra Arabikos rūšis, turintis turtingą aromatą ir subtilų skonio puokštę, kuriame galima atsekti riešutų atspalvius ir vos pastebimą rūgštumą.
Gigante. Šio kavos rūšies pupelės turi minkštą ir ilgą poskonį, besibaigiantį lengvu rūgštumu.
Galapagos. Ši rūšis laikoma Premium ir labai vertinama pasaulinėje rinkoje. Šios kavos pupelės turi turtingą ir ryškų skonį ir originalų aromatą. Vidutinio tirštumo su vidutinio rūgštumu ir karamelinėmis natomis.

Dominikos Respublikos kava

Dominikos Respublikos klimatas puikiai tinka kavos auginimui. Šiandien plantacijos yra paplitusios visoje šalyje. Dominikos Respublikos kava laikoma viena geriausių pasaulyje. Ji beveik visa yra organinė. Kavos pupelių forma ypatinga – jos yra pailgos, teisingos formos. Išvalytos įgauna mėlynai žalią atspalvį. Ryškus Dominikos Respublikos kavos bruožas yra puikus vaisių aromatas su citrusinių vaisių atspalviais ir subtilia šokolado užuomina. Subtilus rūgštumas ir švelnus poskonis. Dominikos Respublikoje auginamos kelios kavos pupelių rūšys. Labiausiai vertinama yra Santa Domingo - tai geriausia Dominikos kava. Pavadinta šalies sostinės garbei, ji turi neįprastą skonį, kuriame aiškiai jaučiamos slyvų natos. Santa Domingo yra labai populiari dėl savo sudėtingo skonio, taip pat malonios saldumo ir rūgštingumo pusiausvyros.

Nikaragvos kava

Nikaragvos kava

Nikaragva jau daugelį metų išlaiko pirmaujančią poziciją tarp kavos pupelių augintojų. Šiuolaikiniai Nikaragvos regionai, auginantys geriausias aukštos kokybės kavos rūšis, yra ne mažesni kaip 500 m virš jūros lygio. Nikaragva yra daugelių mėgstamų pasaulyje kavos rūšių gimtine:
Maragogype - šių kavos pupelių dydis gali siekti kelis centimetrus. Jos laikomos didžiausiomis. Tačiau Nikaragvos Maragogype skiriasi nuo Brazilijos ar Gvatemalos. Jos yra sodresnės, turi lengvą vaisinį skonį ir suteikia kavai gerą stiprumą.
Maracatu - nepaisant kad tai yra Arabika, ši rūšis neturi rūgščių medžiagų todėl praktiškai neturi rūgštumo. Tačiau ji turi ryškų šokolado skonį su muskato užuomina. Dėl didelio eterinių aliejų kiekio kava ilgam palieka malonų poskonį.
Lavado - ją galima vadinti viena iš labiausiai subalansuotų Nikaragvos kavos rūšių. Kavos pupelės skiriasi skonio rafinuotumu, lengvu citrusiniu rūgštumu. Lavado naudojama daugelyje pripažintų geriausių pasaulio gamintojų mišinių.
Pacamara - Viena iš populiariausių rūšių mišinių gamyboje. Ji turi klasikinį skonį ir gėlių aromatą.
Nikaragvoje galite rasti kavos pupelių, pažymėtų HG (High Grown, kava auginama 900-1200 metrų aukštyje) ir SHG (Strictly High Grown, plantacijos nuo 1200 metrų aukštyje ir daugiau).

Susiję įrašai

Kavos įdomūs faktai, apie kuriuos tikriausiai net nežinojote

Kavos įdomūs faktai, apie kuriuos tikriausiai net nežinojote

Vieni negali pradėti ryto be puodelio “tiesiog” juodos kavos, kažkas po pietų mėgsta išgerti Espreso, kiti pertraukos metu renkasi Cappucc...
Skaityti daugiau
Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai

Vieni populiariausių kavos priedų - sirupai

    Kava, ko gero, yra populiariausias gėrimas pasaulyje. Ją galima gerti su pienu, ar pasiskaninant šokoladu, citrina. Tačiau vieni popul...
Skaityti daugiau
Gal kavos puodeliui į Afriką?

Gal kavos puodeliui į Afriką?

Kavos gurmanai pametę galvas keliauja į Afriką ieškodami naujų ir dar neišragautų kavos pupelių derinių. Tai nestebina, nes Afrika – ne ti...
Skaityti daugiau
Kavos pupelių rūšys: Arabika ir Robusta

Kavos pupelių rūšys: Arabika ir Robusta

    Kavai galėtume parašyti meilės laišką, kur skirtume atskirą dėmesį jos skoniui ir joje atsiskleidžiančioms skonių natoms. Pasaulyje ...
Skaityti daugiau